27 Nisan 2021 Salı

Domates Soslu Risotto

Öncelikle yanlış bilinen bir gerçeği düzelterek başlayalım! İyi risotto demek tabağa yapışacak bir kıvam elde etmek demektir. Hatta çok daha fazlası; tabağı ters çevirdiğinizde tabaktan akmaması gerekir. Bu yüzden bilinmelidir ki lapa pilav demek risotto demek değildir. Risotto teknik gerektirir ve lapa pilav sadece lapa pilavdır.

Domates Soslu Risotto

Malzemeler:

1 -1/2 bardak Arborio Pirinci
2 bardak rende domates
2-3 bardak ılık su (ihtiyaca göre)
1 bardak beyaz şarap
1 adet kuru soğan
1 çk karabiber
1 çk tatlı toz biber
1 çk tuz
1 adet küp şeker
2 yk parmesan
1 yk tereyağı

Hazırlanış

Soğanı küp küp doğra.
Pirinci yıka ve suyunu süz.
Rende domates ve ılık suyu birbirine iyice birbirine karıştır. Baharatları ve tuzu bu aşamada ekleyebilirsin.

Tarif
-Soğanları az yağda kavurmaya başla.
-Soğanlar yumuşadığında pirinçleri ekle ve birlikte 3-4 dakika orta ateşte kavur.
-Sulandırdığın domatesin ilk bardağını yavaşça dökerek ocaktaki pirince karıştırarak yediriyoruz. Pirinç suyu çektikçe diğer bardağı ilave edeceğiz. İkinci bardağı da yavaş yavaş yine aynı taktikle orta ateşteki pirince karıştırarak çektiriyoruz.
-Domates suyunda son bardak kaldığında, şarabı ekliyoruz ve yine onu da kokusu çıkana kadar karıştırarak pirince yediriyoruz.
-Son domates suyunu ekleyip, kısık ateşte pirinç görseldeki kıvama gelene kadar pişiriyoruz.
- Pirinç suyunu tamamen çekmek üzereyken 1 yk tereyağı 2 yk parmesan peynirini ekliyoruz.
-Son bir tur kısık ateşte karıştırıp servis ediyoruz.

*Risotto da önemli olan sürekli olarak pirince ihtiyacı kadar su eklemek ve karıştırarak pişirmekte. Ancak böylelikle lapa olmayan hafif keşkekimsi bir kıvam elde edilebilir.
Alkol kullanmayanlar domates suyunu daha da fazlalaştırabilir.

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder