5 Mart 2021 Cuma

Domatesli Biberli Köfte ve Pirinç Pilavı

Yeni bir tarif denemesi sonrasında lezzetli fakat hafif meşakkatli bir yemek ortaya çıktı. Karşınızda ismi basit lezzeti dillere destan Domatesli Biberli Köfte ve Pirinç Pilavı

Köfte malzemesi:

300gr orta yağlı kıyma
3 yk un
1 çk tuz
1 çk karabiber
1 çk kimyon
1 yumurta
½ çb zeytinyağı

Sos malzemeleri:

1/2 zeytinyağı
1 büyük kuru soğan
2 adet büyük boy domates
5-6 adet çeri domates
2 adet Kırmızı kapya biber
1 adet acı biber
2 yk domates salçası
1 küp şeker
1 çk tuz
1 çk kırmızı toz biber
½ çk karabiber
1 demet fesleğen

Pilav malzemesi 

1 buçuk bardak pirinç
2/5 bardak su (tavuk suyu)
1 çk tuz
1 yk tereyağı
½ çb zeytinyağı


Hazırlanış:


Soğanı ve sarımsağı ince ince doğra
Domatesi rendele
Çerileri ortadan ikiye böl
Biberleri ince ince doğra
Fesleğeni kopararak ayıkla
Pirinci yıka

Tarif:

Köfte için Köfte malzemelerinin hepsini bir kaba al (1 yk unu ayır köfteler yapışmasın diye en son köftelere şekil verdikten sonra üstüne serpeceğiz.) (Yağıda ekleme çünkü köfteleri kızartırken kullanacağız)

Tüm malzemeyi yoğur ve köfteleri avuç içine sığacak büyüklüklerde alıp yuvarlamaya başla. Bir tabağa bir birine temas etmeyecek şekilde diz ve kalan unu üzerine serp.)

Orta ateşte ısına tavaya yağ ekle ve köfteleri unladıktan sonra bir daha elinde yuvarlak yap ve tavada yuvarlayarak her bir tarafını pişir. (Piştiğinden emin ol tahmini 15-20 dakika sürecektir) Pişen köfteyi ayrı bir tabağa al ve tavadaki yağında soğan ve sarımsağı kavurmaya başla soğanlar hafif ölünce biberi ekle ve birlikte orta ateşte aralıklarla karıştır. Salçayı ve domatesleri ekle.(Kısık ateşte fokurdayana kadar pişir (Sıvı kıvam elde etmek için ilave 1 bardak sıcak su eklenebilir)

Karışım kaynadığında baharatları ekle ve fesleğeni ilave et ve çok beklemeden köfteleri sosa ilave et. 1-2 dakika kısık ateşte tüm malzemeler birbirine geçsin.

Bu sırada ısıttığımız başka bir tavaya tereyağı ve zeytinyağını ekliyoruz. Yıkadığımız ve suyunu süzdüğümüz pirinci tavaya ilave ediyoruz ve 2-3 dakika kavuruyoruz. Su ve tuz ilave edip kısık ateşte 15-20 dakika arası orta -kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Hazır olduğunda ocağın altını kapatıp demlenmesi için 5-10 dakika kapağı kapalı dinlendir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder