22 Aralık 2020 Salı

Migliaccio Napoletano

 Harika bir final için bu hafif tatlımızı menüye ekleyebilirsiniz.

Migliaccio Napoletano
600 mg süt
200 gram labne/lor peyniri
3 orta boy yumurta
60 gram tereyağı
1/2 (yarım) portakal kabuğu rendesi
170 gram şeker
110 gram irmik
İlk etapta sütü ve tereyağını bir tencereye alıp, kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra irmiği ilave edip kıvam alana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Sonra bir kenara alıp soğumasını beklerken aralıklarla karıştırıyoruz.
2. Etapta bir kaseye 3 adet oda ısısında yumurtayı, şekeri ve portakal kabuklarını alıyoruz ve iyice çırpıyoruz. Sonra peyniri ekliyoruz.
Tekrar iyice karışana kadar çırpıyoruz. 3. Etapta bekleyen irmik karışımı ile diğer karışımı birleştiriyoruz. (bu sırada 3-4 damla limon suyu sıkabilirsiniz. )
Elde ettiğimiz homojen karışımı 170 derece de 40-45 dakika fırınlıyoruz.
Üzeri kızarınca fırından alıyoruz. Soğuduğunda 1 saat buzdolabında dinlendirip, pudra şekeri ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun



14 Aralık 2020 Pazartesi

Yumuşak ve Lezzetli Fırında Hindi Önerileri

 Yılbaşı yemeğinde bu güne kadarki en sulu, en lezzetli hindiyi pişirmeye hazır mısınız?

Haydi başlayalım..
İlk olarak yumuşak, lezzetli bir et için eti önceden tuzlamalı veya tuzlu suya yatırmalısınız.
Hindiyi pişirmeden önce oda ısısına getirmeli ve fırının ısısını eşit ve hızlı bir biçimde emmesi için omurga kemiğini çıkartıp, hindiyi tepsiye düz yatırmalısınız.(Sırt kısmı tamamen tepsiye değsin)
Diğer taraftan yağsız göğüs etinin altına otlu tereyağı dilimleri koyabilirsiniz. Böylelikle hem kurumayı önlemiş olur hem de farklı bir çeşni elde etmiş olursunuz.
Fırında pişirecekseniz eğer eti fırına vermeden önce fırın sıcaklığı ideal 205-210*C’ye gelmiş olmalıdır. Esmerleşme başladıktan sonra ısıyı 10-15*C düşürüp yavaş yavaş pişirebilirsiniz.
Aralıklarla kontrol edin ve yağlama işlemine devam edin(altında biriken suyu da üzerine kaşık yardımıyla dökebilirsiniz.)bu şekilde hindinizi kurutmadan pişirme işlemini tamamlamış olursunuz.
Olsaydı da yeseydik şimdi fena olmazdı. Şimdiden pişirip yiyeceklere afiyet olsun.


5 Aralık 2020 Cumartesi

Pide Hamuru Tarifi

Geçen gün kaşarlı, kaşarlı sucuklu ve domatesli pide yapmıştık. Çok severek yendiği ve evde çok ekonomik olduğu için pide hamuru tarifini buradan da paylaşalım istedik.


Malzemeler
1 yk kuru maya
1 tk toz şeker
1 su bardağı ılık su
1 yk sıvı yağ
1 çk tuz
3 su bardağı un (ilave gerekebilir)

Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
1 tk yoğurt
2 yk sıvı yağ

Yapılış
-Derince bir kaba kuru maya ve toz şekeri alın, üzerine ılık su ekleyin ve karıştırın.
-Mayanın aktif hale gelmesi için 10 dakika dinlendirin.
-Sonrasında sıvı yağ ve tuzu ekleyin. İyice karıştırın.
-2 bardak unu eleyerek ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
-3.bardak unu da ekleyin ve yoğurduktan sonra üstünü örtün ve hamuru 1-2 saat dinlendirin. (Hamur ele hafif yapışabilir sorun değil.)

Hamur iyice kabaracak ve yumuşacık bir hal alacak. Hamuru açıp pide şeklini verdikten sonra kenarlarına yumurta sarısı karışımını çırptıktan sonra sürün.

İçine istediğiniz harcı koyabilirsiniz. Basit olsun derseniz sadece kaşar peynir rendeleyin. Geleneksel isterseniz de kıymayı soğanla kavurun ve üzerine yumurta kırıp, fırına verin. Karar sizin!

Bütün hafta sonu evdeyiz! Mutfakta zaman geçirmek için güzel bir fırsat. Size iyi geldiğini fark ettiğinizde vazgeçemeyeceksiniz!



1 Aralık 2020 Salı

Evde Şifalı Ot Yetiştirme

Bahçede veya balkonda şifalı ot yetiştirmemek büyük bir kayıp. Dilerseniz evinizde camın önünde dahi yerinizin yettiği kadar şifalı ot yetiştirebilirsiniz.

 
Otlar hem sağlığımız için faydalı hem de yeşil yapraklarının büyüdüğünü görmek hepimiz için görsel bir ziyafettir. İtalya’da sokakta yürürken bir çok pencerinin önünde biberiye demetleri görürsünüz. Yünanistan’da evlerin ve restoranların kapısının önünde yetişen narin yapraklı fesleğenler havaya muhteşem bir koku yayar.
 
Hiçbir bahçe, balkon ya da pencere kenarı, çok sevdiğiniz bir bitkiyi yetiştirmek için küçük değildir. Herkesin damak tadı ve zevki farklı olduğundan değişik bitkiler ekilebilir ve yetiştirilebilir. Sadece her bitkinin ışık toprak vs. ihtiyaçları farklı olduğundan, bu ihtiyaçları dikkate almak gerekir.
 
Bahçede veya balkonda yetiştirdiğimiz bitkilerin serpilmeden solup gitmemesi için uyulması gereken bazı temel kurallar vardır. Bu yazımızda bilinmesi gereken bu küçük detayları sizlerle paylaşacağız.
 
Drenaj:
Çiçek sandıklarının en altına bir tabaka kil parçası koyulursa hem uzayan bitki kökleri zamanla su alma deliklerini tıkamaz, hem de bitkiler şiddetli bir yağmur sonucunda veya çok fazla su verilmesi durumunda zarar görmezler. En alttaki kil parçalarının üzerine istenilen özellikteki toprağı döktükten sonra, bitkinizi gönül rahatlığıyla ekebilirsiniz.
 
Toprak:
Her bitki, her tür toprakta aynı şekilde büyüyemez. Otlar toprak konusunda çok seçici olmasalar da onları iyi bir toprakta yetiştirirseniz daha iyi sonuç alırsınız.
 
Kireçli Toprak:
Kireçli toprak; genellikle gevşek, su geçirgen ve besin maddeleri bakımından fakirdir. Gübre ilave edilmesiyle bu eksikleri kapanır.
Kireçli toprakta en iyi yetişen otlar; sater otu, mercanköşk, amel otu, biberiye, ardıç ve zulfa otudur.
 
Tınlı Toprak: Bu toprak cinsinde, ilkbahar ve kışın ağırlaştığından bir tırmıkla dikkatlice kazılmalıdır. Tırmık belirli aralıklarla toprağa derinlemesine sokulmalıdır.
Tınlı Toprakta en iyi yetişen otlar; fesleğen, dereotu, rezene, Frenk maydanozu, sarımsak, kişniş, kimyon, aşk otu, defne, maydanoz, biberiye, ada çayı ve kekiktir.
 
Killi Toprak: Minik minik parçalardan oluşan bu toprak, sıcakta büzüşür ve yağmurda ağırlaşıp yapış yapış olur. Eğer en üst tabakasını gübre ile karıştırırsanız sadece killi toprakta yetişebilen otların yanı sıra başka otlar da yetişebilir.
 
Killi toprakta en iyi yetişebilen otlar; melisa otu, nane, ada çayı ve kekiktir.
 
Kumlu Toprak: Pek çok bitki için fazlasıyla verimsiz ve asidik olan bu toprakta, özellikle Akdeniz bitkileri yetişir. Ancak diğer topraklarda olduğu gibi gübre ve gübre suyu eklendiğinde başka bitkilerde yetişebilir.
 
Kumlu toprakta en iyi yetişen otlar; anason, hodan, tarhun, rezene, kişniş, kimyon, keklik otu ve sater otudur.
 
Nemli Toprak: Bu toprak suyu az geçirir ama besin değeri yüksek, nemli ve verimli bir topraktır.
 
Bu toprakta en iyi yetişen bitkiler; melisa, nane ve maydanozdur.
 
Belirttiğimiz topraklarda yetişen bir çok başka bitkide vardır ancak biz yenebilecek bitkileri ele alarak sizleri bilgilendirmek istedik.
 
Balkon bitkileri için birkaç ipucu daha vermek isteriz; Toprağın yüzeyi oldukça kuru görünüyorsa bitki sulanmalıdır. Küçük saksılarda suyu, saksının altındaki kaba boşaltmak daha uygundur, bitki oradan ihtiyacı olduğu kadarını alır.
 
Toprağa en başta konulmadıysa birkaç ay aralıklarla az miktarda bitki suyu veya kaya tozu gibi organik gübreler koymak faydalı olacaktır.
 
Uzun ömürlü bitkilerin saksılarını kışın balkonda korunaklı bir yere çekmek hatta üzerlerini çam dallarıyla örtmek bitkiyi dış etkilerden koruyacaktır. Otlar saksıda olduklarında soğuk, dört bir taraftan esip rüzgar yüzünden bitkinizin donmasına sebebiyet verebilir. 

Belirttiğimiz küçük tüyoları uyguladığınız da hazır bahar gelmiş ve yaz mevsimi kapıdayken kendi yetiştirdiğiniz otları ve sebzeleri salatalarınızda hata yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
 




Maş Fasulyeli Brokoli Salatası

Brokoli sezonu başlarken farklı malzemeler ekleyerek yeni bir brokoli salatası tarifiyle karşınızdayız.

Kutu Mutfak paketine bu lezzetli salatayı eklediğinizde fasulyeleri haşlamakla uğraşmayacaksınız. Çünkü en zoru ve zaman kaybettiren kısmı olan bakliyat haşlama sürecini biz sizler için tamamlayıp paketinize ekleyeceğiz. Hijyenik koşullar yerine getirilerek hazırlanan malzemeler bir tıkla kapınızda. Fazlası var eksiği yok paketlerimizi www.kutumutfak.com adresinden sipariş vermeye başlayabilirsiniz.

Maş Fasulyeli Brokoli Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo brokoli
  • 3 adet yeşil kırmızı kapya biber
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 15 adet badem
  • Yarım bardak maş fasulyesi
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • 1 tam limon suyu

  • Yapılışı
  • soğanı ince ince doğra tuz ve sumak ile ez.
  • Brokoliyi kaynamış suya koy kısık ateşte 7-8 dakika pişir.
  • Sonrasında brokolileri buzlu suya at ve şokla.
  • Durula, kurut ve kaseye al. Biberleri küp küp kes.
  • Yarım limonu sık.
  • Tüm malzemeleri bir kaba al ve karıştır. Servise hazır. 
  • Afiyetler olsun 


23 Kasım 2020 Pazartesi

Soğuk Algınlığına Karşı Doğal Çay Tarifi

Herkese merhaba! Havalar giderek soğuyor, soğuk algınlığı, griple mücadele, virüs derken hepimiz yeterince yorgun düştük. Belli ki bu yorgunluk önümüzdeki kış boyunca devam edecek.

Kullandığınız ilaçlara takviye olarak, evde yapabileceğiniz sağlıklı bir çay tarifi vermek istiyoruz. Çay derken şifa niyetine düşünebilir ve bütün kış demleyebilirsiniz.
Malzemeler
Nane yaprakları
Mandalina kabukları
Pekmez
Yapılış
Nane yapraklarını, mandalina kabuklarıyla birlikte 20 dakika kadar kaynatın.
Ardından şurup kıvamına gelene kadar pekmez ilave edin.
Rahatsızlığınız boyunca bu karışımı günde 3 bardağa kadar tüketebilirsiniz.
*Kaynak: Baharat ve Otlarla Şifa


11 Kasım 2020 Çarşamba

Protein İhtiyacımızı Karşılamanın Alternatif Yolları

Vejeteryan, vegan veya bitki temelli beslenen insanlar, etin yerine geçebilecek yemek alternatiflerini incelemeye başladılar. Etin yerine geçmek derken sakın lezzeti kastettiğimizi sanmayın.


Eti hayatından çıkaran insanların farklı nedenleri var. Bunlar sağlık, çevre ve etik tercihler olabilir.
Tercihlere rağmen almamız gereken protein miktarı bakidir. Et tüketmeyen insanlarında protein, sağlıklı yağ ve karbonhidrat tüketmeleri kendi sağlıkları için çok önemli.
Sebzelerin arasında protein zengini olarak adlandırabileceğimiz fasulye, bezelye, maydanoz gerçekten lezzetli ve ete alternatif olabilecek sebzeler arasındadır. Tofu, yumurta ve fındıkta vejeteryan besleneler için alternatif oluşturabilir. ( Vegan ve katı vejeteryanlar yumurta da tüketmiyorlar) Hem tat olarak hem doyuruculuk oranı olarak her çeşit mantar kuvvetli et alternatifi olabilir ve protein ihtiyacınızı karşılayabilir.
Sağlıklı kalın.




26 Ekim 2020 Pazartesi

Otlar ve İyi Geldiği Hastalıklar

 Kalbi Kuvvetlendirici

-Anason -Hardal -Maydanoz -Vanilya -Zencefil
Kan Dolaşımını Kuvetlendirici
-Biberiye -Kekik
Kolestrolü Düşürücü
-Sarımsak -Zencefil
Böbrekler ve İdrar Torbası
-Acı biber -Ardıç -Biberiye -Dereotu -Frenk Maydanozu -Kekik -Maydanoz -Tarhun
Böbrek İltihabında
-Fesleğen -Yeşil karabiber
Böbrek Kumunda 
-Rezene
Mide Bağırsak Yolu Emilim Bozukluğunda
-Nezle otu
Gastritte
-Aşk otu
Mide Ülserinde
-Karanfil
Mide Rahatsızlıklarında
-Defne -Karanfil -Muskat -Rezene -Tarhun -Zulfa otu
Migren ve Baş Ağrılarında
-Ada çayı -Ardıç -Biberiye -Defne -Karanfil -Mercanköşk -Nane -Yeni bahar
Kepek ve Saç Dökülmesinde 
-Ardıç
Saç Dökülmesine Karşı
-Boy otu -Maydanoz -Mercanköşk -Zencefil





20 Ekim 2020 Salı

Fırın Somon ve Karamelize Soğanlı Kanlıca Mantarının Tam Zamanı

Fırın somon ve karamelize soğanlı kanlıca mantarının tam zamanı. Kanlıca mantarı pazarlara dahi sınırlı sayıda gelirken zamansızlıktan sofralarda yerini alamaması çok normal.


Kanlıca mantarı içerdiği amino-asitler sayesinde protein bakımından epey zengindir. Ek olarak tansiyonu dengeler ve düşmesini engeller. Şeker hastalığı tedavisinde de kullanıldığı bilinmelidir.


Bu tür lezzetlere siz daha kolay ulaşabilin ve aynı tatlardan sıkılmayın diye birbirinden sağlıklı ürünleri en kolay tariflerle kapınıza getiriyoruz.






15 Ekim 2020 Perşembe

Pancar Dip Sos

 İki lezzetli pancar tarifi geliyor! Ama öncelikle küçük bir tavsiye

mevsimi gelir gelmez (ki şuan tam mevsimi) bu vitamin deposu sebzeyi 5’er 10’ar haşlayın ve buzlukta stoklayın, elinizin altında dursun.

Gelelim ilk tarife:

•Pancar dip sos:
Malzemeler
2 adet haşlanmış kabuğu soyulmuş pancar,
2 diş sarımsak,
1/2 bardak ev yapımı yoğurt,
1/2 bardak lor,
1/2 çk karabiber,
1 çk tuz.
Tüm malzemeleri rondo’dan geçirin. Cipslerin, salataların yanında servis edin.
• Gelelim 2. tarife: Yoğurtlu Pancar Sapı Mezesi

Malzemeler
1 bardak süzme yoğurt,
1 bardak ev yoğurdu,
2 diş sarımsak,
2 adet pancarın yeşil-kırmızı sapları,
2-3 yk elma sirkesi,
Tuz,
-Pancar saplarını 2 şer cm kalınlıkta doğrayın. Sarımsakların 1 tanesini ezin. Tavaya yağ ekleyin ve pancar sapları ile sarımsağı kısık ateşte soteleyin. Tavanın kapağını kapatın ve 10 dakika kısık ateşte yumuşamasını bekleyin. En son elma sirkesini ekleyin ve kokusu çıkana kadar pişirin. Arzuya göre tuz ekleyin ve altını kapatın.
Servis sırasında kalan sarımsağı ve yoğurtları birbirine karıştırın ve pancar saplarını yağıyla birlikte yoğurdun üzerine döküp, servis edin.

Afiyet olsun



6 Ekim 2020 Salı

Yemeklerde Baharat Kullanımı

Yemeklerde malzemeler kadar baharatlar da yemeğin başrolündedir ve lezzetli yemeğin en önemli kuralı doğru baharatı doğru yemekte kullanmaktır.

Başlıca en çok kullanılan et çeşitlerini seçip onlara en çok hangi baharatın yakıştığını sizler için belirledik.

CİĞER: Karanfil, kekik, sater otu
DANA: Defne, fesleğen, karanfil, kekik, mercanköşk
KUZU: Ada çayı, biberiye, defne, kekik,kişniş, sarımsak, tarhun
HİNDİ: Defne, dereotu, fesleğen, kekik, kimyon, mercanköşk
ÖRDEK: Ada çayı, anason, ardıç, kimyon, zencefil
TAVUK: Anason, biberiye, fesleğen, kekik, köri, mercanköşk, safran, zencefil
YAHNİ: Ardıç, defne, karabiber, kekik, kimyon, sater otu
GÜVEÇ: Ada çayı, ardıç, biberiye, defne, kekik, mercanköşk, sarımsak, yenibahar.

Afiyet olsun



Sarımsağın Faydaları

 Sarımsağın faydaları saymakla bitmeyecek kadar uzundur. Peki nasıl tüketildiğinde fayda yüzdesini daha da arttırabiliriz?


Sarımsağın sağlık yararlarının büyük kısmı sarımsağın kıyıldığı, ezildiği veya çiğnendiği zaman oluşan kükürt bileşiklerinden kaynaklanır. Sarımsakta bulunan enzimlerden faydalanmak için ezdikten veya kestikten sonra 2-3 dakika bekletmeniz önerilir.

Yemeklerde çiğ olarak kullanımı en besleyici tüketim yöntemidir. Pişirme, sarımsağın anti kanser ve antimikrobiyal potansiyelinin azalmasına yol açar.

Sarımsak kekik ve zeytinyağı ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir. Yemeklere baharat olarak ilave edilebilir. Kuru sarımsağın ızgarası yapılabilir. Çorbalara lezzet ve şifa vermesi amacıyla katılabilir. Domatesli ve yoğurtlu sosların içine kıyılabilir. Yağlı ve sirkeli salata soslarına eklenebilir.

Sofralardan eksik etmeyelim. 
Afiyet olsun