Bahçede veya balkonda şifalı ot yetiştirmemek büyük bir kayıp. Dilerseniz evinizde camın önünde dahi yerinizin yettiği kadar şifalı ot yetiştirebilirsiniz.
Otlar hem sağlığımız için faydalı hem de yeşil yapraklarının büyüdüğünü görmek hepimiz için görsel bir ziyafettir. İtalya’da sokakta yürürken bir çok pencerinin önünde biberiye demetleri görürsünüz. Yünanistan’da evlerin ve restoranların kapısının önünde yetişen narin yapraklı fesleğenler havaya muhteşem bir koku yayar.
Hiçbir bahçe, balkon ya da pencere kenarı, çok sevdiğiniz bir bitkiyi yetiştirmek için küçük değildir. Herkesin damak tadı ve zevki farklı olduğundan değişik bitkiler ekilebilir ve yetiştirilebilir. Sadece her bitkinin ışık toprak vs. ihtiyaçları farklı olduğundan, bu ihtiyaçları dikkate almak gerekir.
Bahçede veya balkonda yetiştirdiğimiz bitkilerin serpilmeden solup gitmemesi için uyulması gereken bazı temel kurallar vardır. Bu yazımızda bilinmesi gereken bu küçük detayları sizlerle paylaşacağız.
Drenaj:
Çiçek sandıklarının en altına bir tabaka kil parçası koyulursa hem uzayan bitki kökleri zamanla su alma deliklerini tıkamaz, hem de bitkiler şiddetli bir yağmur sonucunda veya çok fazla su verilmesi durumunda zarar görmezler. En alttaki kil parçalarının üzerine istenilen özellikteki toprağı döktükten sonra, bitkinizi gönül rahatlığıyla ekebilirsiniz.
Toprak:
Her bitki, her tür toprakta aynı şekilde büyüyemez. Otlar toprak konusunda çok seçici olmasalar da onları iyi bir toprakta yetiştirirseniz daha iyi sonuç alırsınız.
Kireçli Toprak:
Kireçli toprak; genellikle gevşek, su geçirgen ve besin maddeleri bakımından fakirdir. Gübre ilave edilmesiyle bu eksikleri kapanır.
Kireçli toprakta en iyi yetişen otlar; sater otu, mercanköşk, amel otu, biberiye, ardıç ve zulfa otudur.
Tınlı Toprak: Bu toprak cinsinde, ilkbahar ve kışın ağırlaştığından bir tırmıkla dikkatlice kazılmalıdır. Tırmık belirli aralıklarla toprağa derinlemesine sokulmalıdır.
Tınlı Toprakta en iyi yetişen otlar; fesleğen, dereotu, rezene, Frenk maydanozu, sarımsak, kişniş, kimyon, aşk otu, defne, maydanoz, biberiye, ada çayı ve kekiktir.
Killi Toprak: Minik minik parçalardan oluşan bu toprak, sıcakta büzüşür ve yağmurda ağırlaşıp yapış yapış olur. Eğer en üst tabakasını gübre ile karıştırırsanız sadece killi toprakta yetişebilen otların yanı sıra başka otlar da yetişebilir.
Killi toprakta en iyi yetişebilen otlar; melisa otu, nane, ada çayı ve kekiktir.
Kumlu Toprak: Pek çok bitki için fazlasıyla verimsiz ve asidik olan bu toprakta, özellikle Akdeniz bitkileri yetişir. Ancak diğer topraklarda olduğu gibi gübre ve gübre suyu eklendiğinde başka bitkilerde yetişebilir.
Kumlu toprakta en iyi yetişen otlar; anason, hodan, tarhun, rezene, kişniş, kimyon, keklik otu ve sater otudur.
Nemli Toprak: Bu toprak suyu az geçirir ama besin değeri yüksek, nemli ve verimli bir topraktır.
Bu toprakta en iyi yetişen bitkiler; melisa, nane ve maydanozdur.
Belirttiğimiz topraklarda yetişen bir çok başka bitkide vardır ancak biz yenebilecek bitkileri ele alarak sizleri bilgilendirmek istedik.
Balkon bitkileri için birkaç ipucu daha vermek isteriz; Toprağın yüzeyi oldukça kuru görünüyorsa bitki sulanmalıdır. Küçük saksılarda suyu, saksının altındaki kaba boşaltmak daha uygundur, bitki oradan ihtiyacı olduğu kadarını alır.
Toprağa en başta konulmadıysa birkaç ay aralıklarla az miktarda bitki suyu veya kaya tozu gibi organik gübreler koymak faydalı olacaktır.
Uzun ömürlü bitkilerin saksılarını kışın balkonda korunaklı bir yere çekmek hatta üzerlerini çam dallarıyla örtmek bitkiyi dış etkilerden koruyacaktır. Otlar saksıda olduklarında soğuk, dört bir taraftan esip rüzgar yüzünden bitkinizin donmasına sebebiyet verebilir.
Belirttiğimiz küçük tüyoları uyguladığınız da hazır bahar gelmiş ve yaz mevsimi kapıdayken kendi yetiştirdiğiniz otları ve sebzeleri salatalarınızda hata yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder