Hazır aldığımız salam, sucuk, peynir, dondurulmuş gıdalar, soslar vs. hepsinin içinde tuz vardır.
Lokanta yemeklerinde bolca tuz kullanılır. Bu sebepten evde yemek pişirmek tuz tüketimini engellemek ve kontrol altında tutmak için gereklidir. Tabiki de el alışkanlığı bolca tuz eklemekten kaçınmalıyız.
Vücudumuz fazla tuzu böbrekler yardımıyla vücudumuzdan atarken malesef bu sırada potasyumunda vücuttan atılımını yapmaktadır. Potasyumun ise tansiyo düşürücü özelliği ve metabolizmadaki rolü çok yüksektir.
Bu sebepten günde ihtiyacımız olan 5-6 gram tuz tüketiminin üzerine katiyen çıkılmamalıdır. Aksi taktirde dokularda ödeme, yüksek tansiyona ve böbrek rahatsızlığına sebebiyet verebilir.
Havlıcan, karanfil yada çeşitli baharat karışımları kişiye daha az tuz tüketmesinde yardımcı olur.
Sabah kahvaltısında yediğimiz yumurtaya tuz eklemeden de farklı baharatlar kullanarak tuzun yerini daha sağlıklı baharatlarla değiştirebiliriz. Örneğin: fesleğen, kekik, dereotu, karabiber ekleyerek yumurtamızı eşsiz bir lezzete dönüştürebiliriz.
Kaynak: Baharat ve Otlar (Şifalı yemek tarifleri) – Monika Aschl
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder